1. Sohbet

Öğretmen Öğrenci İlişkilerinde Empati

'Eğitim' forumunda Derin tarafından 4 Ocak 2017 tarihinde açılan konu

  1. Derin

    Derin Misafir

    Empati; bilindiği üzere insanın bahis olan kişinin yerine koyup, hissiyatını anlamaya çalışmaktır. Aynı şeyleri hissetmek gerekmez, ancak insanın bir başka kişinin aynı koşullarda düşünmesi oldukça güçtür. İnsan ilişkilerinde iyi bir iletişime zemin hazırlamak istiyorsanız empati doğrudan etkili bir yöntemdir.

    Eğitimde ise empati, öğrencinin herhangi bir durumda verdiği tepkiyi anlamak adına yahut kendini ifade edemeyen öğrenciler için onları rahatlatmak için kullanılan bir yontemdir. Bilhassa öğrencimiz, bir sorunla geldiğinde öncelikle "Ne hissettiğini anlıyorum." cümlesi öğrenci için anahtardır.

    Sempati mi empati mi diye düşünecek olursak, tabiki empatidir. Çünkü öğretmen olarak bizler , öğrencimize sempati beslemeden oldukça profesyonel yaklaşmalı ve hiçbir yanlı tutum içerisıne girmemeliyiz.

    Örnek verecek olursak: Ayşe adında bir kız öğrencimiz var. Kendisini aile baskısı ile büyüdüğü için ifade edemiyor. Arkadaşları ona laf attığında sürekli ağlıyor ve bu yüzden kimse ile arkadaş olmak istemiyor. Bu da dışlanmasına sebep oluyor. Bunu fark eden öğretmeni Ayşe ile konuşmak istiyor. Nasıl bir tutum içerisinde konuşmalı ? Oncelikle sorunun ne olduğuna yönelik rehberlik ve araştırma yöntemi olan "Bireyi Tanıma " tekniğini kullanmalidir. Gerek ders içinde gerek ders dışında Ayse'nin davranışları gözlenmelidir. Gerekli Bilgiler saglandiginda Ayşe ile konuşmaya karar veren öğretmeni, "Ayşe, düşündüklerini söyleyemediğin için arkadaşlarının tepkisine kizgınsın. Seni çok iyi anlıyorum." Diye başlayacak olursa bu Ayşe için çok verimli bir rehberlik olacaktır.

    O halde gerek ebeveynler gerekse öğretmenler, çocuğun hangi problemi olursa olsun öncelikle onu rahatlatmak ve daha iyi konuşmak adına "empati " yöntemini kullanmalıyız . Teşekkürler..
     
  2. Derin

    Derin Misafir

    "Söz ola kese savaşı
    Söz ola kestire başı
    Söz ola ağulu aşı
    Yağ ile bal ede bir söz"
    Yunus Emre
     

Bu Sayfayı Paylaş