1. Sohbet

Ayakkabı Yapım Aşamaları - Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

'Erkeklere Özel Paylaşımlar' forumunda Sibel Çiçekçi tarafından 20 Eylül 2017 tarihinde açılan konu

  1. Sibel Çiçekçi

    Sibel Çiçekçi Üye Üye

    Katılım:
    18 Eylül 2017
    Mesaj:
    18
    Alınan Beğeniler:
    2
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Kadın
    Ayakkabı Yapım Aşamaları

    Günümüzde ayakkabılar neredeyse tamamen makinelerle yapılmaktadır. Bir işçi makineyle günde 40-50 çift üretebilir. Elle çalışan bir ayakkabıcı ise günde yaklaşık bir çift ayakkabı yapabilir.

    Erkek ayakkabı modelleri yapmak için, önce sol ve sağ ayak modelleri, sonra da bunların tahta kalıpları yapılır. Ayakkabı yapımı genellikle sekiz aşamada gerçekleşir. Hayvan derisi, kumaş ya da yapay deriden, ayakkabının sayası ve astarı uygun biçimde kesilir. Sayayı oluşturan parçalar ile astar birbirine dikilir. Ayrıca ayakkabının burnuna sertlik veren parça ile topuğa konulan yumuşak parça da dikilir. Bağcık delikleri bu aşamada açılır ve ayakkabının iç yüzeyine numara ve model kabartmaları yapılır. İç ve dış taban parçaları ile topuklar hazırlanır.

    Parçaların eklenmesi sonucu oluşan saya, kalıbın üzerine dikilir. Kalıcı biçimi alınıncaya kadar saya ve iç taban kalıplarda tutulmaya devam edilir. Yapılmakta olan tabanlama aşamasında dış tabanın sayayla birleştirilme işlemi yapılır. Saya aşaması tamamlandıktan sonra sayalar kalıba alınarak montaj işlemi başlar. Topuklama aşaması gerçekleştirildiğinde ise, topuğun ayakkabının tabanıyla birleştirilmesi işlemi yapılarak son biçimi alınır. Montaj işleminin ardından istenilmekte olan modele ve kalıba göre tabanlar seçilerek montaj işlemi yapılmış olur.

    Daha sonra ayakkabıyı kalıptan çıkarma, cilalama, taban ve topuk yastıklarının yerleştirilmesi ve bitirme işlemlerinin yapımı gerçekleştirilir. Bir sonraki işlemde ise ateş ile deride ki boşlukların alınması ve boya işlemi yapılır. Derinin ütülenmesi sonucu kalıp haline gelmesi ile son aşama olan boyama ve kullanılacak olan aksesuarların ayakkabıya montajı işlemi yapılır. Tamamen ayakkabının bitirilmiş olması için; fiyonklar, bağcıklar ve tokalar takılır ve ayakkabı hazır bir hale gelmiş olur.

    Ayakkabı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

    Ayakkabı satın alırken önce iç astarının deri olup olmadığına bakın. Özellikle dana derisinden yapılan astar, ayak kokusunu büyük ölçüde önler. İkinci olarak dikkat etmeniz gereken nokta tabanı. Ayakkabı tabanları EVA adı verilen süngerimsi bir madde, kauçuk, kösele veya neolit adı verilen suni köseleden yapılmaktadır. Bu aralar kauçuk ve EVA ayakkabılar çok popüler.

    Ayakkabınızı seçtikten sonra mutlaka kalıbın ayağınıza göre olduğunu kontrol edin. Bazı kalıplarda 40 bazı kalıplarda 41 giyiyor olabilirsiniz. Ayakkabı denenmeden kesinlikle satın alınmamalıdır.

    Terlik Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

    Sürekli alışveriş yaptığınız bir mağaza veya tedarikçi varsa doğru terliği seçmek konusunda atacağınız ilk adım o tedarikçiden alışveriş yapmaya devam etmeniz. Çünkü sizin ve ayaklarınızın durumundan en iyi onlar anlar. Erkek terlik modelleri seçmek için sürekli aynı mağazayı seçmek gibi bir şansınız yoksa o zaman ayağınızı rahat ettiren mağaza ve markalardan şaşmayın. Bu sadece seçeceğiniz terlik için değil ayakkabılarınız için de son derece geçerli bir kuraldır.

    Doğru ve rahat bir terlik seçmek için terliklerin sadece dışlarına değil, rahatlık ve konforlarına da dikkat etmelisiniz. Hatta önem sıralaması olarak bir terliğin rahatlığı, görünüş ve modellerinden çok daha önemlidir. Ayaklarınızın uzun geçen mesai saatleri boyunca tüm vücudunuzu taşıyacağını unutmayın.
     

Bu Sayfayı Paylaş