1. Sohbet

Greenmall - Teraryum Nedir ? Teraryum Nasıl Yapılır ? Teraryum Malzemeleri Nelerdir ?

'Bayanlara Özel Paylaşımlar' forumunda semg88 tarafından 11 Ağustos 2017 tarihinde açılan konu

  1. semg88

    semg88 Üye Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2017
    Mesaj:
    1
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Erkek
    Teraryum Nedir ? Teraryum Nasıl Yapılır ? Teraryum Malzemeleri Nelerdir ?
    TERARYUM NEDİR?

    Teraryum bir cam kap içinde yaşayan bitkilerin yer aldığı minyatür bir bahçedir. Bir teraryum aynı zamanda, bir ormanın, bir çölün, bir tropik ormanın minik kopyasıdır. Kısacası teraryumlar bir cam kap içinde yapılan, içinde değişik bitkilerin ve dekoratif objelerin konabileceği, ufak ekosistemlerdir.

    TERARYUMLARİN TARİHİ
    Her şeyin bir tarihi vardır, her şey zaman içinde gelişir ve gelişimine devam eder. Teraryumlarda zaman içinde değişik amaçlarla üretilmeye başlanmış olup, günümüzdeki haline gelmiştir.

    Bu gün bildiğimiz anlamda teraryumların tarihi 19 yüzyıla dayanır ve başlangıç noktası olarak Wardian deneyleri kabul edilir. . Ama bundan yıllar önce, MÖ 500 yıllarında Eski Yunanistan da Adonis ( Antik Yunan da çiçek ve baharın temsilcisi olarak kabul edilir) festivallerinde benzer teraryumlara rastlanmaktadır. Antik Yunan da mitolojik tanrıları mutlu etmek için değişik zamanlarda değişik tanrılara adanan festivaller vardı. Bu festivallerde çeşitli kutlamalar yapılır ve inandıkları tanrılarına adaklar verilirdi. Afrodit büstü, bir cam kubbenin altında etrafında bitkilerle Adonise ithaf edilir ve festivalboyunca kentlerde sergilenirdi. Bu ilk teraryumlar 8 gün boyunca sergilenmekte daha sonra da kaldırılmaktaydı. Bu teraryumlar daha sonra Ege Denizi ne atılarak, ölüm ve yeniden doğuş sembolize edilirdi.

    Eğer eski Yunanlılar, bu teraryumlara denize atmayıp, saklasalardı, teraryumların gelişimi için Londra’da yaşayan Dr.Nathaniel Ward ın yanlışla yaptığı keşfi beklemek zorunda kalmayacaktık ve Teraryumlar bundan binlerce yıl önce hayatımıza girecekti.

    1829 da bir gün, Doktor Nathaniel Ward, yetişkin bir Sfenks Güvesi kuluçkasını koza halinde iken incelemeye karar verdi. Kozayı bir cam kavanoz içindeki ıslak toprağa gömdü ve üstünü de bir metal kapak ile kapattı. Zaman içine toprağın üzerinde kendiliğinden eğrelti otları ve çimler çıkmaya başlayınca, doktorun dikkati bitkilereyöneldi. 4 yıl boyunca bitkiler suya ve havaya ihtiyaç olmadan gelişimlerini sürdürdüler. Zaman içinde metal kapak çürüyünce içine yağmur suyu girmeye başladı ve fazla su bitkilerin köklerini çürüttü. Bu deney, 19 yüzyılın Londra’nın kirli havasında yetişme imkansız gibi görünen bazı bitkilerin bu kapalı cam ortamlada yetiştirilmesi konusunda Ward’a ilham verdi. Ward daha sonra bu benzer deneyi yaklaşık 100 değişik eğrelti grubu ile denedi ve hepsinde başarılı oldu.

    1832 yılında, Ward, bitkileri cam kavanozda değişik ülkelere göndermeyi denedi. 2 büyük cam kavanozu değişik eğrelti ve çimlerle doldurarak, Sidney Avusturalya’ya gönderdi ki bu o zamanın koşulların göre yaklaşık 8 aylık bir yolculuktu. Zor ve uzun yolculuk koşulları, değişken iklim şartlarına rağmen bitkiler Avusturalya’ya sağlam hatta büyümüş olarak ulaştılar. Avustralyalı meslektaşları da benzer bir deneme yaparak 2 cam kavanozu bitkilerle doldurarak Dr.Ward a sağlam bir şekilde gönderdiler.

    1842 yılında Dr.Ward çalışmalarını yayınladı ve kullandığı ufak seralarda da Wardian Çalışmaları adı verildi. Yüzyılın ortalarına doğru Wardian çalışmaları tüm dünyaya gönderiliyordu. Hint Çay üreticileri çay bitkilerini bu güne kadar dünyanın hiçbir yerine gönderemezken bu sistem sayesinde değişik noktalara teslimat yapabildiler. Benzer olarak Çin Muz ağaçları Fiji ve Samoa adalarına, Brezilya kauçuk ağaçları da Seylan’a bu şekilde taşınabildi. Amerika ve Avrupa daki süs bitki üreticileri bu yöntemle hem kıtalar arası tür zenginleştirmesinde bulunurken, ticaretlerini de büyük ölçüde arttırmışlardır.

    Dr.Ward ın çalışmaları sayesinde, dünyanın bir çok yerinde iç mekanlarda yetiştirilebilecek bitki sayısında muazzam bir artış sağlanırken, kuru, soğuk, sıcak ve benzer olumsuz koşullarının bulunduğu ortamlarda bitki yetiştirmenin bir yolu bulunmuş oldu.

    Bu gün dünyamızda gerek tarımsal gerekse süs bitkileri konusunda bu kadar fazla çeşitlilik olmasının sağlayan Dr.Ward ın bu deneyleri, botanik anlamda adeta bir çığır yaratmıştır.

    Günümüzde Nasa ve diğer uzay araştırma birimlerinin öncelikli çalışma alanlarından bir tanesi de insanın diğer gezegenlerde kolonileşmesini sağlayacak olan çalışmalardır. ‘Biyosfer Çalışmaları’ denilen bu araştırmalarda en önemli unsur insanların ve diğer canlılar için gerekli olan oksijenin üretebilen kapalı alanların yapılmasıdır ki, bu bağlamda Nasa canlı bitkiler kullanmaktadır. Kimbilir belki gelecekte insanlar teraryuma benzeyen yapılar içinde uzak gezegenlerde hayatlarını sürdürecektir.



    TERARYUM MALZEMELERİ

    CAM VAZOLAR

    İhtiyaç listesinin başında, bu malzeme yer almaktadır. En önemlisi, kap temiz ve tam şeffaf bir malzemeden olmalıdır, böylece hem içindeki tasarım rahatlıkla görülebilecek, hem de bitkiler için gerekli olan ışık da camın içine girebilecektir. Aynı zamanda parlak ve yansıtıcı özelliği olan cam yüzeyler modern terrayumlar için aranılan özelliklerdir.

    Teraryum camların neredeyse sonsuz ebat ve şekilleri vardır. İyi teraryumlar reçel kavanozlarından, cam vazolardan, eski şişelerden ve diğer ev tipi camlardan yapılabilinir. Günümüzde teraryumlar için özel olarak üretilmiş birçok model de mevcuttur.

    Genel olarak sıradan cam ürünler teraryumlar için en uygun olan ürünlerdir. Buzlu camlar, renkli camlar veya özel üretim camlar için, teraryumun içinde kullanacağınız tasarım öğelerinin algılanmasını zorlaştırabilir.

    EBATLAR
    Her boyda cam malzeme terraiumlar için kullanılabilinir, en ufak şişeden büyük bir cam vazoya kadar. Teraryumun ebatları kullanacağınız bitkilerin boyu, bu bitkilerin büyüme hızı ve diğer kullanmak istediğiniz malzemelerin tür ve ölçüler için önemlidir. Öncelikle teraryumu koymak istediğiniz yere bakın ve boyutunu ona göre seçin.

    Yer konusunda sıkıntınız yoksa, istediğiniz ölçekte çalışabilirsiniz. Eğer ilk teraryumunuzu yapacaksanız, mümkün olduğunca büyük bir cam kullanın, böylece daha fazla malzeme kullanabilirsiniz, aynı zamanda bitkiler için daha ılıman bir atmosfer elde edersiniz. Aynı zamanda büyük ölçeklerde yapacağınız hataları düzeltmek daha kolay olacaktır, sulamayı unutmak veya teraryumun fazla ısınması durumunda hızlı müdahale edebilirsiniz. Teraryum ufaldıkça yapacağınız hataları düzeltmek de o kadar zorlaşacaktır.

    Teraryumun ölçüleri büyüdükçe kullanacağınız malzeme miktarı da artacaktır. Daha çok karışım, daha çok kum, daha çok taş gerekecektir.

    Büyük teraryumlarda ebat olarak daha büyük bitkiler kullanabileceğiniz gibi, diktiğini bitkilerin de gelişimi için daha fazla yer sağlayacaksınız.

    Son zamanlarda terrayumların çoğunda bir tema yapılmaktadır, çöl, okyanus veya bir film sahnesi gibi. Bu tür teraryumlarda su öğesi kullanılmakta yada değişik kotlarda tasarımlar yaratılmaktadır. Bu tür daha detaylı çalışmalar için büyük teraryumlar gerekmektedir.



    Türkiyenin en büyük teraryum marketi >> Greenmall.com.tr

    Teraryum Malzemesi Satın Al >> Greenmall.com.tr

    [​IMG]
     

Bu Sayfayı Paylaş