1. Sohbet

Köy Enstitüleri

'Eğitim' forumunda Derin tarafından 19 Aralık 2016 tarihinde açılan konu

  1. Derin

    Derin Misafir

    Köy Enstitüleri, Başbakan İnönü zamaninda, ilkokul öğretmeni yetiştirmek amacıyla açılmış olup; tamamen Turkiyeye ait bir projedir.

    Dönemin Anadolusunda öğretmen kalmamış, burada okutulan çocuklardan öğretmen tayin edilmiştir. Bu okullarda matematik, fizik gibi pozitif bilimlerin yanında sosyal bilimler ile teknik dersleri verilmiştir. Uygulamaya dayalı gerçek bir emek isteyen eğitim verilmiştir. Tabiki koy enstitüleri diyince şüphesiz aklımizah gelen isimler; Hasan Ali Yücel, Rauf İnan, Hürrem Arman, Sabahattin Eyüboğlu, Vedat Günyol, Aşık Veysel, Ruhi Su, Sabahattin Ali, Mualla Eyüboğlu, Macar Şili Usta ve daha çok isim gelir.


    Atatürk ün gerçekleştirmiş olduğu bu devrim niteliğindeki yeniliklere karşıt olan muhalifler , açık bir şekilde cesaret gösteremeyip üstü kapalı bir şekilde bu sistemin içerisine sizmış ve çökertmiştir. Tum halka ise enstitülerin ahlâkî yetersizlik ile suclandigini, çocukların akibetinin iyi olmadığı öne sürülmüştur.

    Yazanin Yorumu: Enstitüler belki de bugünkü Türkiyesinin gelmiş geçmiş en kaliteli, en faydali ve en eğitimiydi. Geleceğin öğretmenleri daha donanımlı olacaktı. Yeniliğe , aydınlığa karşı olmak cahili bir kere daha cahil yapacaktir/yapmıştır.
     
  2. Derin

    Derin Misafir

    Toprağın Çocukları


    Film 1940'li yıllarda dönemin Hasanoğlu Köy Enstitüsünün yıkılma dönemini anlatıyor. Enstitü, öğrencilerin dayanışması içerisinde yapılmış, doğada sanata, matematiğe ve erdemliliğe tanıklık etmiş bir mirastir.

    Başrolleri, Erkan Can, Şebnem Dönmez, Bahtiyar Engin, Suzan Kardeş, Müge Boz, Türkü Turan, Ezgi Mola, Serdal Genç, Bertan Dirikolu ve Menderes Samancilar alıyor.

    Köy Enstitüleri, ülkenin geçmişindeki yarındır..
     
  3. Derin

    Derin Misafir

Bu Sayfayı Paylaş