1. Sohbet

Çocukta İstenmeyen Davranışı Sonlandırmak

'Eğitim' forumunda Derin tarafından 21 Aralık 2016 tarihinde açılan konu

  1. Derin

    Derin Misafir

    Evet sevgili arkadaşlar, bu başlığımızın altında çoğu anne ve babaların başvurduğu ceza yöntemini ele alacağız. Sizlerin de fikrini bekliyorum.


    Anne ve babalar çocuğun istenilmeyen davranışı sona erdirmek için, biz eğitimcilerin kullandığı ikinci tip ceza yani istenilmeyen davranış karşısında , çocuğun istemediği davranışı yaptırarak utanç/bıkma/küçük düşürülme duygularından tekrarlanmamasını amaçlariz. Nihayetinde gerek anne ve babaların geleneksel büyüme şekli olsun ya da yıllarca verilen davranışçı eğitim anlayışının sonucudur bu. Lakin günümüz böyle değil, hadi oraya giriş yapalım.

    Çok duyarız, bizim zamanımızda böyle değildi çocuklar laflarını. Doğru diyorsunuz, artık zaman o devir değil. Geçti ve siz ebeveynler uyum sağlamak durumundasınız. Konumuza dönecek olursak davranışçı kuramin sonucu ikinci tip ceza hala islevini korurken, artık Yapılandırmacı kurama geçmiş bulunmaktayız. Yani istenilmeyen davranışın getirisi ceza değil hatta en son seçenektir.

    Gelin şimdi de sizlere yapabileceklerinizi sunayım:
    • Öncelikle ilk defa yapılan istenilmeyen bir davranış ise görmezden gelin. Doğru duydunuz, tek seferlik de olabilir. Çocuk bunu hırs edip devam edebilir.
    • İstenilmeyen davranış, tekrarlanırsa sözlü uyarıda bulunun. Söz uyarmayi kısaca özetleyecek olursak, sen dili değil ben dilini kullanın. Örneğin ;" Sana odanı toplamani söylemiştim, beni dinlemiyorsun. " şeklinde değil,"Odani toplamaman beni üzüyor." gibi ifadeler kullanırsanız emin olun daha etkili.
    • Bir alternatif olarak sorumluluklar verin, evet o davranışı tekrarlamamak adına -ki biz buna Büyükanne kuralı diyoruz- şunu yaparsan bunu yapabilirsin şeklinde ufak sorumluluk verin. Böylece sorumluluk bilinci de oluşacaktır.
    • Başka bir deyişle, bıktırma yöntemini de kullanabilirsiniz. Mesela kahvaltıdan önce çikolata yiyen çocuğunuza 1 poset çikolata verip, yemesi dahilinde bu davranış sonucunda çikolataya ilgisi azalacaktır.
    • Alternatif olarak, sevdiği şeylerle kazandırmak istediğiniz davranışı pekiştirerek verebilirsiniz. Örneğin dersini yapmayan biri için, ders yaparken sevdiği çizgi filmden örnekler, oyunlastirarak kazandırabilirsiniz.
    Şimdilik benden bu kadar Teşekkürler..
     

Bu Sayfayı Paylaş