1. Sohbet

Damat Kelimesinin Tarihçesi ..

'Erkeklere Özel Paylaşımlar' forumunda YaRen tarafından 3 Şubat 2017 tarihinde açılan konu

  1. YaRen

    YaRen Admin Site Yetkilisi Admin

    Katılım:
    19 Aralık 2016
    Mesaj:
    184
    Alınan Beğeniler:
    111
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Kadın
    Şehir:
    Ankara
    Anne ve babaya göre kızlarının "koca"sı olarak tanımlanan damat, aslen Osmanlı imparatorluğunda oldukça büyük bir oneme sahipti . Tıpkı gelinlerin prenses gibi görüldğü düğün günlerinde damat da "paşa"olarak görülürdü . Şimdi gelin küçük bir tarihi gezintiye çıkalım ve Osmanli Döneminde ki damat kavramindan bahsedelim ..
    Osmanlı İmparatorluğunda, padişahların kızları, kızkardeşleri veya kardeş kızlarıyla evlenerek osmanlı hanedanıyla yakınlık kuran erkekler damat paşa adıyla anılırdı. Damat paşalara önceleri güvey 16. yüzyıl'da damat, daha sonra damad-ı hazreti dendi. Padişah ablasıyla evlenen damatlara da enişte denirdi. Saraya damat seçilirken yaş, rütbe veya soyluluğa bakılmaz, daha çok adayın gelecekteki mevkisi dikkate alınırdı.
    16. yüzyıl'dan başlayarak damatlar, osmanlı memurları arasından seçilneye baslandi . Doğrudan doğruya padişah kararıyla seçilen kimseye seçim haber verilir ve hazırlanması istenirdi. Damat paşalar, hanedana duydukları saygı yüzünden sultan hanımların bütün isteklerine boyun eğerlerdi . Padişah yakınıyla evlenenler eski karılarını boşamak zorundaydılar. Buna karşılık sultan olan olan eşlerini boşayamazlardı. Sultanlar ise isterlerse, hükümdardan izin alarak boşanabilirler, bu evliliklere bazen bizzat padişah son verirdi.
     

Bu Sayfayı Paylaş